Murat
New member
Forumda sık sık aynı soru dönüp duruyor: “Armut komisyon alıyor mu?” Sanki gizli bir hazine sandığı açılmış da herkes içindeki altını değil, sandığın kilidini çözmeye çalışıyor gibi bir hava var. İşin ilginci, konu her açıldığında yorumlar ikiye ayrılıyor: biri “Bende kesmişlerdi kesin” diyor, diğeri “Bende hiç fark etmedim bile” diye karşılık veriyor. Ortam tam bir dijital kahvehaneye dönüyor; bir elinde çay, bir elinde teklif bildirimi olanlar ekran başında tartışıyor.
---
AR MUT KOMİSYON ALIYOR MU? GERÇEK MESELE NE?
Kısa cevap: Evet, hizmet modeline göre komisyon sistemi var. Ama işin özü “kesiyor mu kesmiyor mu?” sorusundan biraz daha katmanlı.
Armut, hizmet verenlerle müşterileri buluşturan bir pazar yeri mantığında çalışıyor. Yani platform aslında “iş bulma köprüsü”. Köprü ücretsiz yapılmıyor; bakım, güvenlik, sistem geliştirme, müşteri eşleştirme algoritmaları derken bir maliyet oluşuyor.
Bu maliyet de genellikle:
teklif başına ücret
ya da iş tamamlandığında alınan komisyon
bazı kategorilerde ise hibrit sistem
şeklinde yansıyabiliyor. Burada kritik nokta şu: her hizmet kategorisi aynı değil. Temizlik, taşımacılık, tadilat, özel ders gibi alanlarda model değişebiliyor.
---
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? (KOMİSYONUN MANTIĞI)
Dışarıdan bakınca “bir iş aldım, para geldi, Armut aradan pay aldı” gibi düz bir denklem sanılıyor. Ama arka plan biraz daha stratejik.
Platformun amacı sadece ilan göstermek değil, doğru işi doğru kişiye eşleştirmek. Bu yüzden algoritma:
kullanıcının talebini filtreliyor
uygun hizmet verenleri sıralıyor
teklif sistemini çalıştırıyor
Burada komisyon, aslında “iş bulma garantisinin bedeli” gibi düşünülebilir.
Birçok hizmet verenin forumlarda yazdığı ortak nokta şu:
“Bazen pahalı geliyor ama iş akışı sağlıyor.”
Yani mesele sadece kesinti değil, karşılığında gelen iş sürekliliği.
---
STRATEJİK VE EMPATİK BAKIŞ AÇILARI NASIL AYRILIYOR?
Forum tartışmalarında ilginç bir ayrım göze çarpıyor, ama bu ayrım “cinsiyet” üzerinden değil, yaklaşım tarzı üzerinden okunmalı.
Bir grup daha çok “veri odaklı” düşünüyor:
Kaç teklif verdim?
Kaçı geri döndü?
Komisyon oranı kârımı nasıl etkiliyor?
Alternatif müşteri bulma kanalları neler?
Bu yaklaşım tamamen optimizasyon odaklı. Sistemden maksimum verim alma peşinde.
Diğer yaklaşım ise daha “ilişki ve deneyim” merkezli:
Müşteriyle iletişim nasıl?
İşin sonunda memnuniyet oluşuyor mu?
Tekrar iş alma ihtimali var mı?
Güven hissi ne kadar güçlü?
Bu tarafta komisyon, sadece bir kesinti değil; “güvenli bir ortamda iş yapmanın bedeli” gibi görülüyor.
İki yaklaşım da aynı gerçeğe farklı pencerelerden bakıyor. Birisi tabloya, diğeri sahaya odaklanıyor.
---
HİZMET VEREN GÖZÜNDEN GERÇEK HAYAT SENARYOLARI
Bir ustayı düşünelim: haftada 10 teklif veriyor, 3 tanesi dönüş alıyor. İşlerin 2’si oluyor.
İlk bakışta “komisyon çok yüksek” hissi oluşabilir. Ama aynı kişi başka platformlarda ya da sokak referansıyla aynı işi bulamadığında tablo değişir.
Bir başka örnek: ev temizliği yapan biri düşünelim. Bir müşteri memnun kalıyor, sonraki ay tekrar aynı kişiyi çağırıyor. Bu noktada komisyon bir “ilk temas yatırımına” dönüşüyor.
Forumlarda en çok görülen yorumlardan biri:
“İlk iş pahalı geliyor ama sonra müşteri portföyü oluşuyor.”
Bu aslında işin sürdürülebilirlik tarafı.
---
MÜŞTERİ TARAFI NE DÜŞÜNÜYOR?
Müşteri tarafı genelde daha az komisyonla ilgileniyor, daha çok:
hızlı dönüş
güvenilir hizmet veren
fiyat/performans dengesi
üzerine odaklanıyor.
Ama burada ilginç bir durum var: hizmet veren komisyonu artırmak için fiyatı yükselttiğinde, müşteri “neden pahalı?” diye sorguluyor. Bu da doğal bir denge oyunu yaratıyor.
Aslında görünmeyen bir üçgen var:
müşteri – hizmet veren – platform
Bu üçgenin dengesi bozulursa sistem çalışmıyor.
---
GÜVEN, ŞEFFAFLIK VE E-E-A-T MESELESİ
Dijital platformlarda en kritik konu güven.
Armut gibi platformların güçlü tarafı, kullanıcı yorumları, puanlama sistemi ve işlem geçmişi gibi verilerle güven inşa etmesi.
E-E-A-T açısından bakıldığında:
Experience (deneyim): gerçek kullanıcı yorumları
Expertise (uzmanlık): hizmet veren profilleri
Authoritativeness (otorite): platformun pazar yeri konumu
Trust (güven): ödeme ve değerlendirme sistemi
Komisyon tartışması da aslında bu güven sisteminin finansal karşılığıyla ilgili.
---
FORUMUN MİZAH KÖŞESİ (GERÇEK HAYAT YORUMLARI HAVASI)
– “Komisyonu görünce ben de iş kurmaya karar verdim, kendi kendime iş veriyorum artık.”
– “Platform değil sanki vergi dairesi ama iş geliyor, o yüzden susuyorum.”
– “Ben komisyonu görünce bir anlık üzülüyorum, sonra işi alınca unutuyorum.”
Bir başka klasik tartışma:
“Komisyon yüksek mi?”
Cevap:
“İş yokken %100 boşluk, iş varken %20 komisyon.”
Forumun özeti aslında bu kadar net ve biraz da ironik.
---
Sonuçta mesele sadece “alıyor mu almıyor mu?” değil. Daha çok şu soruya dönüşüyor:
“Bu sistem bana iş akışı ve güven sağlıyorsa, kesinti benim için ne ifade ediyor?”
Bazıları için maliyet, bazıları için yatırım, bazıları içinse sadece “işe giden yolun bileti.”
---
AR MUT KOMİSYON ALIYOR MU? GERÇEK MESELE NE?
Kısa cevap: Evet, hizmet modeline göre komisyon sistemi var. Ama işin özü “kesiyor mu kesmiyor mu?” sorusundan biraz daha katmanlı.
Armut, hizmet verenlerle müşterileri buluşturan bir pazar yeri mantığında çalışıyor. Yani platform aslında “iş bulma köprüsü”. Köprü ücretsiz yapılmıyor; bakım, güvenlik, sistem geliştirme, müşteri eşleştirme algoritmaları derken bir maliyet oluşuyor.
Bu maliyet de genellikle:
teklif başına ücret
ya da iş tamamlandığında alınan komisyon
bazı kategorilerde ise hibrit sistem
şeklinde yansıyabiliyor. Burada kritik nokta şu: her hizmet kategorisi aynı değil. Temizlik, taşımacılık, tadilat, özel ders gibi alanlarda model değişebiliyor.
---
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? (KOMİSYONUN MANTIĞI)
Dışarıdan bakınca “bir iş aldım, para geldi, Armut aradan pay aldı” gibi düz bir denklem sanılıyor. Ama arka plan biraz daha stratejik.
Platformun amacı sadece ilan göstermek değil, doğru işi doğru kişiye eşleştirmek. Bu yüzden algoritma:
kullanıcının talebini filtreliyor
uygun hizmet verenleri sıralıyor
teklif sistemini çalıştırıyor
Burada komisyon, aslında “iş bulma garantisinin bedeli” gibi düşünülebilir.
Birçok hizmet verenin forumlarda yazdığı ortak nokta şu:
“Bazen pahalı geliyor ama iş akışı sağlıyor.”
Yani mesele sadece kesinti değil, karşılığında gelen iş sürekliliği.
---
STRATEJİK VE EMPATİK BAKIŞ AÇILARI NASIL AYRILIYOR?
Forum tartışmalarında ilginç bir ayrım göze çarpıyor, ama bu ayrım “cinsiyet” üzerinden değil, yaklaşım tarzı üzerinden okunmalı.
Bir grup daha çok “veri odaklı” düşünüyor:
Kaç teklif verdim?
Kaçı geri döndü?
Komisyon oranı kârımı nasıl etkiliyor?
Alternatif müşteri bulma kanalları neler?
Bu yaklaşım tamamen optimizasyon odaklı. Sistemden maksimum verim alma peşinde.
Diğer yaklaşım ise daha “ilişki ve deneyim” merkezli:
Müşteriyle iletişim nasıl?
İşin sonunda memnuniyet oluşuyor mu?
Tekrar iş alma ihtimali var mı?
Güven hissi ne kadar güçlü?
Bu tarafta komisyon, sadece bir kesinti değil; “güvenli bir ortamda iş yapmanın bedeli” gibi görülüyor.
İki yaklaşım da aynı gerçeğe farklı pencerelerden bakıyor. Birisi tabloya, diğeri sahaya odaklanıyor.
---
HİZMET VEREN GÖZÜNDEN GERÇEK HAYAT SENARYOLARI
Bir ustayı düşünelim: haftada 10 teklif veriyor, 3 tanesi dönüş alıyor. İşlerin 2’si oluyor.
İlk bakışta “komisyon çok yüksek” hissi oluşabilir. Ama aynı kişi başka platformlarda ya da sokak referansıyla aynı işi bulamadığında tablo değişir.
Bir başka örnek: ev temizliği yapan biri düşünelim. Bir müşteri memnun kalıyor, sonraki ay tekrar aynı kişiyi çağırıyor. Bu noktada komisyon bir “ilk temas yatırımına” dönüşüyor.
Forumlarda en çok görülen yorumlardan biri:
“İlk iş pahalı geliyor ama sonra müşteri portföyü oluşuyor.”
Bu aslında işin sürdürülebilirlik tarafı.
---
MÜŞTERİ TARAFI NE DÜŞÜNÜYOR?
Müşteri tarafı genelde daha az komisyonla ilgileniyor, daha çok:
hızlı dönüş
güvenilir hizmet veren
fiyat/performans dengesi
üzerine odaklanıyor.
Ama burada ilginç bir durum var: hizmet veren komisyonu artırmak için fiyatı yükselttiğinde, müşteri “neden pahalı?” diye sorguluyor. Bu da doğal bir denge oyunu yaratıyor.
Aslında görünmeyen bir üçgen var:
müşteri – hizmet veren – platform
Bu üçgenin dengesi bozulursa sistem çalışmıyor.
---
GÜVEN, ŞEFFAFLIK VE E-E-A-T MESELESİ
Dijital platformlarda en kritik konu güven.
Armut gibi platformların güçlü tarafı, kullanıcı yorumları, puanlama sistemi ve işlem geçmişi gibi verilerle güven inşa etmesi.
E-E-A-T açısından bakıldığında:
Experience (deneyim): gerçek kullanıcı yorumları
Expertise (uzmanlık): hizmet veren profilleri
Authoritativeness (otorite): platformun pazar yeri konumu
Trust (güven): ödeme ve değerlendirme sistemi
Komisyon tartışması da aslında bu güven sisteminin finansal karşılığıyla ilgili.
---
FORUMUN MİZAH KÖŞESİ (GERÇEK HAYAT YORUMLARI HAVASI)
– “Komisyonu görünce ben de iş kurmaya karar verdim, kendi kendime iş veriyorum artık.”
– “Platform değil sanki vergi dairesi ama iş geliyor, o yüzden susuyorum.”
– “Ben komisyonu görünce bir anlık üzülüyorum, sonra işi alınca unutuyorum.”
Bir başka klasik tartışma:
“Komisyon yüksek mi?”
Cevap:
“İş yokken %100 boşluk, iş varken %20 komisyon.”
Forumun özeti aslında bu kadar net ve biraz da ironik.
---
Sonuçta mesele sadece “alıyor mu almıyor mu?” değil. Daha çok şu soruya dönüşüyor:
“Bu sistem bana iş akışı ve güven sağlıyorsa, kesinti benim için ne ifade ediyor?”
Bazıları için maliyet, bazıları için yatırım, bazıları içinse sadece “işe giden yolun bileti.”