Domenec Torrent: Maksadım uzun yıllar burada kalmak

Adanali

Active member
Galatasaray Teknik Yöneticisi Domenec Torrent, uzun yıllar sarı-kırmızılı grupta kalmayı amaçladığını söylemiş oldu.


İspanyol teknik adam, Florya Metin Oktay Tesisleri’nde gerçekleştirilen idman öncesinde medya mensuplarıyla sohbet toplantısında bir ortaya geldi. Torrent, Galatasaray’daki gayeleri, grubun birinci 3 maçlık performansı, Türk futbolu, yabancı oyuncu kuralı ve oyun anlayışı hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Teknik yöneticilerin bavulları daima hazır yaşadığını aktaran 59 yaşındaki teknik adam, “İşin gerçeği bu. Zira futbolda niçinlere değil, sonuca bakılır. Ben, ‘Sezon öncesi çalışmayacağım grup almam.’ diyordum ancak birtakım ekiplere ‘Hayır’ diyemezsiniz. Galatasaray onlardan biri” diye konuştu.


Kendisinin biroldukça yabancı teknik adamdan farklı olduğunu lisana getiren Domenec Torrent, “Amacım uzun yıllar burada kalmak. Gerçek işler yapmak için çalışıyoruz. Uzun yıllar kalırsak kulüp de yaptığımız işlerden şad biz de mutluyuz demektir. Kimi yabancı teknik adamlar için çalıştığı yer fark etmez. ‘Ha burada çalışmışım, ha şurada.’ derler. Ben bu biçimde değilim. Aidiyet hissederim” tabirlerini kullandı.


Sarı-kırmızılı ekibin teknik yöneticisi, Spor Toto Muhteşem Lig’de çıktıkları 3 maçı da kaybettiklerini hatırlatarak, “Şu anda bu kadar kahır bulunmasına rağmen kulübün bana karşı sıcaklığı epeyce hoş. Galatasaray’ın teknik yöneticisi olmak, bir meydan okumadan fazla, bir fırsat. Türkiye haricinde Galatasaray’ın ne kadar kıymetli olduğunu biliyor musunuz? Türk futbolu, Türk ekibi söylemiş olduğinizde akla birinci Galatasaray geliyor. Öteki kulüpler de var fakat bilinen birincisi Galatasaray. Bu kulüpten bahsetmiş olduğunizde bütün dünya tanıyor. Avrupa’da kupa kazanmış, 4 yıldızlı tek takım” biçiminde görüş belirtti.


‘Kimse bizi kandırmadı’


Domenec Torrent, Galatasaray’a birinci 1 haftada 3 müsabakaya çıkacaklarını bilerek geldiklerini ve kimsenin kendilerini kandırmadığını söylemiş oldu.


Üstün Lig’de öne geçmelerine karşın mağlup oldukları Atakaş Hatayspor, Kasımpaşa ve Trabzonspor karşılaşmalarını kıymetlendiren Torrent, kelamlarını şöyleki sürdürdü: “Buraya gelirken ne olduğunu, kadronun 7 günde 3 maça çıkacağını biliyorduk. Kimse bizi kandırmadı. 7 günde 3 maç oynamak ülkü bir başlangıç değil lakin bunu biliyorduk ve kabul ettik. daha sonrasındaki dostluk maçını unutabilirsiniz. Benim için oyun bile değil. Ağır idmanlar üstüne bir maçtı. Elimizde yalnızca iki stoper ve bir 6 numara vardı. Farklı denemeler yaptık. Bartuğ’u sağ bekte, Taylan ve Omar’ı stoperde görmek istedik. Oynadığımız üç lig maçıyla ilgili basın toplantılarında konuştum. Hatayspor maçında 30-35 dakika âlâ oynadık. Skoru 2-0 yapabilecek penaltıyı kaçırdık. İkinci yarı olağan olmayan kontrataklarla karşılaştık. Rakibin ucu ucuna kazandığını söyleyebileceğimiz bir maçtı. Kasımpaşa maçında birinci yarının uzatmalarında birliktelik golünü yedik. Son gol de bir daha uzatmalarda geldi. Trabzonspor karşılaşmasında başkana karşı sonuç adil değildi. Son dakikalarda neler olduğunu herkes biliyor. Sonuçta maç elimizden kaydı. Futbol günün sonunda sonuçla alakalı. Biz oyunu tahlil ediyoruz fakat dışarıda neredeyse herkes skoru tahlil ediyor.”


‘Galatasaraylı futbolcular bu durumdan çıkabilir’


Üstün Lig’de 23. haftayı düşme sınırının 3 puan üzerinde 15. sırada bitiren Galatasaray’ın teknik yöneticisi, kadrosunun bu durumdan çıkabileceğini belirtti.


Kaybettikleri kelam konusu karşılaşmalarda eksik futbolcuları olduğunu lisana getiren İspanyol teknik adam, “Türkiye Ligi’nde kıymetli gruplar 6-7 yabancı ile oynuyor. Biz, 3 maçın ikisine 7 Türk futbolcuyla başladık. Hepsi de epeyce kaliteli. İki forvetimiz dışarıda. İsmail’i son maçta oynatmamamız muhafaza gayeliydi. Fatih’i kullandık lakin son maçta ve dostluk maçında yanılgıları oldu. ‘Burada sıkıntımız.’ var diyebiliriz. 9 numaralar, Babel, Feghouli farklı sebeplerle tam yararlanamadığımız isimlerdi lakin bunların hiç birinin mazeret olarak algılanmasını istemiyorum. Galatasaray kadrosu, Galatasaraylı futbolcular bu durumdan çıkabilir. Daha güzelini yapabileceğimizi biliyoruz” diye konuştu.


‘Türk futbolu epey iyi’


Torrent, kısa müddettir Türkiye’de bulunmasına karşın Türk futbolunun yeterli olduğu izlenimini edindiğini kaydetti.


Ligin 24. haftasında 6 Şubat Pazar günü deplasmanda karşılaşacakları Aytemiz Alanyaspor’un yeterli bir ekip olduğunu aktaran Torrent, kelamlarını şöyleki sürdürdü: “Çok kısa bir müddetdir buradayım. Aldığım his, Türk futbolunun epey yeterli olduğu istikametinde. Uygun futbolcular olduğunu rakipleri incelerken gördüm. Teknik erkeklerin da epeyce hoş fikirleri var. Son günlerde sıradaki rakibimiz Alanyaspor’u inceledik. Geriden çok hoş oyun kuruyorlar. 6-7 oyuncu kaleciyle fazlaca uygun oynuyor. Sizi üstlerine çekip kontralara çıkıyorlar. Neyi, nasıl yapmak istediklerine dair epeyce net fikirleri var. Benim son 10-11 yıldır çalıştığım kadrolarda da yapmak istediğim bu net kanıyı oturtmak fakat ne kadar vakit içerisinde? Bu, otomatik olmuyor. Işığı açıp kapatmak kadar kolay değil bu iş. Bir tarz oluşturmak için vakit gerekiyor. Bir teknik yönetici için dönem öncesi periyoda sahip olmak epey kıymetli. Bunun bizde olmayacağını biliyorduk. Şu anda önceliğimiz oyuncularımızın rahat olacağı ve puan kazanacağı oyun. Gelecek dönem ise dönem öncesi kampını bir arada geçirerek oyuncularımızı yeni sisteme ikna edebiliriz. vakit içinde ve idmanla oyuncuyu daha ikna etmek mümkün.”


‘Yabancı kuralı, ulusal kadro için olumlu’


Sarı-kırmızılı ekibin teknik yöneticisi, Üstün Lig’de uygulanan yabancı oyuncu kuralının Türk Ulusal Grubu’na olumlu yansıyacağına inandığını söylemiş oldu.


Bu dönem birinci 11’de 3, gelecek dönem ise 4 Türk futbolcu oynatma mecburiliği olduğunun hatırlatılması üzerine 59 yaşındaki teknik adam, “Yabancı kuralını net halde biliyorum. 10’un üzerinde Türk oyuncumuz var. Yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da oynayabilecek kalitedeler. Önümüzdeki döneme, yeni kurala hazır olabilecek takıma sahibiz. Seneye 4 Türk futbolcu oynatma mecburiliği Türk Ulusal Kadrosu için olumlu. Genç Türk futbolcular daha fazlaca oynama bahtı bulacaklar” diye konuştu.


‘Çok büyük bir baskı var’


Galatasaray’da epeyce büyük baskı olduğunu belirten Domenec Torrent, bu durumu doğal karşıladığını lisana getirdi.


Torrent, oyun anlayışı, futbol ideolojisi hakkındaki sorulara şöyleki karşılık verdi: “Çalıştığım kadrolar ortasında Barcelona, Bayern Münih, Manchester City öteki bir çizgiydi lakin New York City örneğin o kadar üstün değildi. Orada vakit içinde epey hoş işler yaptık. Üç temel prensibim var; rakip topa sahip olduğunda ileride baskı, topu kaybettiğimizde geri çekilmemek ve çabuk geri kazanmaya çalışmak, rakip yarı alanda geri alırsak hayli süratli atak; kendi yarı alanımızda geri alırsak, net resmi bakılırsane kadar topu tutmak. Ben ve grubum tüm bunları alanda uygulatmaya çalışıyoruz. hiç bir teknik yönetici ilah değil. Âlâ bir takımı olması lazım. Oyuncuları ikna etmesi lazım. Çizgiler ortasını oynama özelliği olan futbolcular da olmalı. Galatasaraylı oyuncular durumun net biçimde farkında. Çok büyük bir baskı var. Galatasaray üzere büyük kulüplerde bu baskı doğal. Şu anda bir kıymetli nokta da o kadar gol yememek. Gol yemeden maç kazanmak istiyoruz.”


‘Son günlerde 30’un üstünde oyuncu gözlemledik’


Torrent, son günlerde transferle ilgili 30’un üzerinde futbolcu izlediğini söylemiş oldu.


Sarı-kırmızılı kulübün İstanbul’a getirdiği Barcelona’nın İspanyol kalecisi Inaki Pena’nın gelecek vadeden bir file bekçisi olduğunu belirten Torrent, transfer çalışmalarıyla ilgili şu biçimde konuştu: “Transfer bitmeden konuşmak istemiyoruz. Son günlerde 30’un üstünde oyuncu gözlemledik. Her gün farklı sebeplerden durumları değişti. Transfer gerçekleşene kadar konuşmam. Birinci opsiyon benim için de kulüp için de Türk kaleciydi lakin olmadı. İkincisi, bu kaleci (Pena) gelecek dönemden itibaren Ter Stegen’in ardında ikinci kaleci olacak. Avrupa’nın en düzgün genç kalecilerinden biri. 18, 19, 21 yaş altında ulusal grup forması giydi. La Liga’dan bir fazlaca teklif geldi fakat Barcelona hepsini geri çevirdi. Zira epey güveniyorlar. Barcelona’dan biroldukca beşerle konuştuk. Kendisi de gelen tekliflerle değil, yalnızca Galatasaray’ın teklifi ile ilgilendi. Aklında birinci seçenek Galatasaray idi. Kaleci antrenörümüz 6-7 yıl onunla çalıştı. 22 yıl Barcelona’da çalışan bir antrenör. Önümüzdeki dönem biroldukca maçta onu Barcelona kalesinde nazaranceksiniz. 6 aylık konuşulmasının niçini, gelecek dönem Barcelona’nın ona muhtaçlığı olması. Muslera’nın durumunu, 1-1,5 aya oynayabileceğini bilerek geliyor. Buna karşın bu meydan okumaya çıktı.”


‘Beklentim yüksek’


Torrent, futbolcularını ailesi üzere gördüğünü, kendisinin de onlara babalarıymış üzere yakınlık gösterdiğini söylemiş oldu.


Eşi ve çocuklarından epeyce futbolcularını gördüğünü anlatan Torrent, “Oyuncular benim ailem. Eşim ve çocuklarımdan epeyce onları görüyorum. Onlarla vakit geçiriyorum. Onlardan beklentim yüksek. Babalarıymış üzere yakın oluyorum, ayrıntılara giriyorum. kimi vakit babalar da oğullarını beklentileri çerçevesinde zorlar. Ben daima bu biçimde çalıştım. Sen onlara, onlar da sana bir şeyler katarsınız” tabirlerini kullandı.


Yaşadığı kaza daha sonrası 13 aydır alanlardan uzak kalan sağ bek Omar Elabdellaoui’nin daha güzel duruma geleceğini kaydeden Torrent, “Omar, bir yıldır oynamıyor. Çok epeyce uygun idmanlar çıkarıyor. Fizik ve mental olarak fazlaca güzel. şüphesiz bir ritim düşüklüğü fark ediliyor. Dostluk maçında o da epeyce yorgundu. Herkes öyleydi. Trabzonspor maçında verdikleri yansıları goremedik. aslına bakarsan o gün bunu beklemek imkansızdı. Omar her idmanda ne kadar profesyonel olduğunu gösteriyor. Bedenine mabet üzere bakıyor. İki haftaya yüzde 100’e gelecektir” değerlendirmesinde bulundu.


Kerem Aktürkoğlu ile ilgili bir soru üzerine Türkiye’de Avrupa’ya gitme potansiyelinde olan birfazlaca futbolcu bulunduğunu lisana getiren sarı-kırmızılı grubun teknik yöneticisi, “Avrupa’da rahatlıkla oynayabilecek Kerem Aktürkoğlu ve 3-4 oyuncu var. nazaranceksiniz, her yıl daha fazla oyuncu gidecek Avrupa’ya. Burada her şey fazlaca süratli oynanıyor. Kerem, doğal yetenek olarak epey donanımlı lakin kendisini geliştirmesi gereken tarafları de var. Dönem öncesi kampında bunları çalışabiliriz kendisiyle. örneğin bek topu alınca, Kerem onun koridorunda yüzünü beke dönüyor. Yolu kapatıyor ve sırtını rakip kaleye dönmüş oluyor. kimi vakit doğal yetenekleri ve hızıyla buradan çıkabiliyor fakat bekle farklı koridorlarda bulunmalı. Biri içerideyse, o dışarıda olmalı. bu biçimde daha fazla seçeneği olur. olağan olarak hayli süratli, teğe birde, ikili uğraşta epey kaliteli” diye konuştu.


Uzun yıllar yanında çalıştığı Manchester City’nin İspanyol teknik yöneticisi Pep Guardiola’nın İstanbul hakkında kendisine, “İstanbul olağanüstü ötesi.” söylemiş olduğini belirten Torrent, “Benim bütün günüm burada, tesiste geçiyor. Sabah saat 8.00’den, kimi vakit 21.00’e kadar çalışıyoruz. ötürüsıyla kenti daha nazaranmedim. Lakin sokakta yahut restorana gittiğimizde insanların olağanüstü sıcak yaklaşımları epeyce etkileyici” diyerek kelamlarını tamamladı.
 
Üst