Ukraynalı uzman: Makûs havaalanları yüzünden Türk Bayraktar İHA’ları ile sorun yaşıyoruz

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Ukrayna Askeri Merkezi isimli sivil toplum kuruluşunun idare şurası lideri Taras Çmut, Ukrayna’nın uygun pistlerinin olmaması niçiniyle Türk İHA’larının işletilmesiyle ilgili meseleler yaşadığını söylemiş oldu, ilgili görüntü YouTube’da yayınlandı.


Pistlerin Ukrayna havacılık dalının genel meselelerinden biri olduğuna dikkat çeken Çmut, “Bu, yaşadığımız ve havacılıktan vazgeçmemiz durumu haricinde her hâlükârda çözmemiz gereken bir sorun” diye konuştu.


Türk imali ağır Bayraktar Akıncı İHA’ları için lakin sivil hava araçları tarafınca kullanılan büyük havaalanları uygun olduğuna dikkat çeken uzman, askeri havaalanlarının ise tıpkı İHA’lar için yalnızca ‘teorik olarak’ uygun olduğunu vurguladı.


Çmut, “Bu, kaynak ve iniş ekibi direği sorunu. Örneğin (Kiev’e teslim edilen) daha yavaşça olan Bayraktar’larda iniş ekibi direkleri ile sorun yaşadık. Kalkış ve iniş kaynağı diye bir kavram var ve her üç kalkış ve inişte direklerin değişmesi gerekiyorsa, bu pek de uygun değil” diye konuştu.


Ukraynalı uzman, mevcut Sovyet pistlerinin bu durumda uygun olmadığı için Ukrayna’nın hava kuvvetlerine ilişkin havaalanlarındaki pistlerle ‘bir şeyler yapması’ gerektiğini kelamlarına ekledi.


Ukrayna 2018-2020 periyodunda, alımı için yaklaşık 74 milyon dolar harcanan Bayraktar TB2 Türk akın insansız hava araçlarını ithal etmişti. Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy, şubat başlarında Ukrayna ve Türkiye’nin Bayraktar insansız hava araçlarının mahallî üretimini genişleten bir mutabakat imzaladığını açıklamıştı.
 
Üst