ABD Lideri Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İstiklal Caddesi’ndeki hücum için taziyelerini iletti

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Joe Biden içinde G20 Önderler Doruğu sırasında gerçekleşen görüşmeye ait açıklama yapıldı.


Açıklamaya nazaran toplantıda, ticaret ve güvenlik hususları başta olmak üzere iki ülke bağları ele alındı. ABD Lideri Biden, İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki terör hücumunda hayatını yitirenler için taziyelerini iletti.


Bölgesel gelişmelerin de değerlendirildiği toplantıda, ABD Lideri Biden, Rusya-Ukrayna içinde tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesini ve sevkiyatın bir daha başlamasını sağlayan eforları ötürüsıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.


Türkiye ile ABD içindeki F-16 sürecine idare olarak takviyelerinin devam edeceğini belirten ABD Lideri Biden, İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin kıymetli bir aktör olduğunu da tabir etti.


Beyaz Saray’dan açıklama


Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Biden ve Erdoğan’ın tahıl muahedesinin besin güvenliği için epey kıymetli olduğu ve devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir oldukları vurgulandı.


Açıklamada, “Başkan Biden Karadeniz Tahıl İnisiyatifi’ni yenileme konusundaki eforları niçiniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti” denildi.


Beyaz Saray’a göre iki önder, ABD ve Türkiye’nin NATO ittifakına dair işbirliğini sürdürme konusunda da anlaştı:

“İkili ayrıyeten NATO ittifakı sıkıntıları ile bölgesel ve global telaş uyandıran öbür sorunlar üzerinde devam eden yakın uyumu görüştü.”

Açıklamada İstanbul’daki bombalı taarruza dair ise şu tabirlere yer verildi:

“Başkan Biden, İstanbul’daki şiddet olayları niçiniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türkiye halkına taziyelerini iletti ve NATO Müttefikimizin yanında olduğumuzu açıkça belirtti.”
 
Üst