Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla yarın Bükreş’te bir ortaya geleceğiz

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Bakan Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısının yarın Bükreş’te yapılacağı hatırlatarak “Çok sayıda ikili görüşme de olacak. Örneğin Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ve İngiliz Dışişleri Bakanı Cleverly’le görüşeceğiz. İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanlarıyla da yarın Bükreş’te üçlü formatta bir ortaya geleceğiz. Her ne kadar NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İstanbul’daki görüşmemizin akabinde, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ait ‘zamanı geldi’ tabirini kullandıysa ve kimi olumlu adımlar atıldıysa da, son üçlü toplantıda çalışmalara devam edilmesi sonucu alındı. Bu şu demek: Muhtıradaki yükümlülüklerin kimilerini yerine getirdiler, bir kısmını da yerine getirmediler. Yani, çabucak hemen kimi somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemelerle ilgili somut beklentileri karşılamadılar. Meclisimizin ve vatandaşımızın ikna olması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da İsveç Başbakanına bu konuları iletti. Özetle süreç olumlu ilerliyor fakat hala atılması gereken adımlar var” dedi.


Çavuşoğlu, “Daha evvel de söylemiş olduk, Finlandiya ile ilgili ıstıraplar o kadar büyük değil. Daha hayli İsveç’te dertlerimiz var. Lakin iki ülke ve NATO bize eşit biçimde muamele edin diyorlar. zati daha fazla adım atması gereken ülke İsveç” diye de ekledi.


‘Önümüzdeki aylarda Mısır’a büyükelçi ataması olabilir’


Son günlerde gündemde olan Mısır ile olağanlaşma sürecine de değinen Çavuşoğlu, “Bakan Yardımcıları içindeki siyasi istişareler yakında yine düzenlenebilir. Önümüzdeki aylarda Büyükelçi ataması olabilir” tabirlerini kullandı.


Çavuşoğlu, Suriye ile olağanlaşmaya dair de “Amacımız Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak. Muhaliflerle süreci yürütüyoruz. Astana görüşmelerine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor. Maksadımız anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak. Angajmanın bir ayağı da bu. Anayasa Komitesi tarafınca bir ilerlemenin sağlanması lazım. Lakin orada bir ilerleme yok” tabirlerini kullandı.
 
Üst