El üstünde tutmak ne demek ?

Damla

New member
El Üstünde Tutmak: Kadın ve Erkek Arasındaki Farklılıklar ve Toplumsal Dönüşüm

Hikayeye başlamadan önce bir anıyı paylaşmak istiyorum. Bir gün, bir arkadaşım bana şöyle demişti: "Bazen insanları el üstünde tutmak, onlara sadece değer vermek değil, aynı zamanda onları anlamak ve onlarla birlikte büyümek demektir." O anı hiç unutmadım, çünkü bu ifade, toplumda sıkça duyduğumuz 'el üstünde tutmak' kavramının ne kadar derin bir anlam taşıdığını bana hatırlattı. Bu hikaye, bu kavramın hem tarihsel hem de toplumsal yönlerini keşfetmemize yardımcı olacak.

Bir Zamanlar, Bir Küçük Köyde...

Bir zamanlar, uzak bir köyde birbirinden farklı bakış açılarına sahip iki insan vardı: Hasan ve Ayşe. Hasan, köyün ileri görüşlü, sakin ve her zaman bir adım önde olan, çözüm odaklı bir adamdı. Ayşe ise oldukça empatik, duygusal zekası yüksek ve insan ilişkilerinde her zaman dengeyi arayan bir kadındı.

Hasan, bir gün köyün en eski ağacını kesmek üzere işe koyulmuştu. Bu ağaç, köyün simgesi haline gelmişti, ama bir zamanlar yaptığı yanlış kararlarla toprağı zedelemişti. Hasan, her şeyin doğru olması gerektiğine inanıyordu ve bunu çözmenin tek yolunun o ağacı kesmek olduğuna karar vermişti. Ayşe ise tam tersini düşünüyordu. O, ağacın sadece fiziksel değil, duygusal olarak da önem taşıdığını hissediyordu. Ayşe’nin bakış açısına göre, köy halkı, o ağacı seviyor ve ona bağlıydı. Bu, bir çözüm meselesi değil, bir ilişki meselesiydi.

Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Farklılıklar

Hasan ve Ayşe’nin hikayesi, toplumsal bakış açılarını da yansıtır. Erkekler genellikle çözüm odaklı yaklaşırken, kadınlar ilişkisel ve empatik bir tutum sergiler. Bu iki yaklaşım arasındaki fark, tarih boyunca pek çok toplumda belirginleşmiştir. Erkekler, genellikle problemlere stratejik bir çözüm arayışında olurken, kadınlar ise çözümün insanlar üzerindeki etkisini ve duygusal sonuçlarını göz önünde bulundururlar.

Hasan’ın yaklaşımı, toplumda sıkça görülen “problem çözme” odaklı bir tavrı yansıtır. O, ağacı kesmenin köyün düzenini tekrar sağlamak için en iyi çözüm olduğunu düşünürken, Ayşe bu durumu daha derinlemesine ele alır. Onun bakış açısına göre, bir ağacın kesilmesi, insanların duygusal bağlarını ve toplumsal yapıyı zedeleyebilir. Kadınların tarihsel olarak toplumsal ilişkilerde oynadıkları önemli rol, empatik yaklaşımlarını pekiştirmiştir. Ayşe, bu durumu çözmek için daha çok iletişim kurmayı ve köy halkını bir araya getirmeyi öneriyordu.

Tarihsel ve Toplumsal Bir Kavram: El Üstünde Tutmak

“El üstünde tutmak” ifadesi, tarihsel olarak hem kadınlar hem de erkekler için farklı şekillerde yorumlanmıştır. Eskiden, kadınlar daha çok ev içindeki rollerine ve ilişkilere odaklanmışken, erkekler iş gücü ve dış dünya ile daha fazla etkileşim içindeydi. Ancak bu tarihsel dağılım, toplumsal değişimle birlikte şekil değiştirmeye başlamıştır. Günümüzde, “el üstünde tutmak” sadece fiziksel bir yönü değil, aynı zamanda bir saygı ve değer verme biçimini de anlatır.

Toplum, kadın ve erkekleri genellikle farklı yönlerden takdir eder: Erkeklerin başarıları genellikle dış dünyada, iş dünyasında veya stratejik alanlarda değerlendirilen başarılar iken, kadınlar daha çok aile içindeki başarılar ve ilişkilerindeki derinlik üzerinden övgü alır. Ancak her iki cinsin de "el üstünde tutulma" hakkı vardır, çünkü her iki yaklaşım da kendi içindeki değeri taşır.

Çözüm Arayışından Empatik Bir Bakış Açısına

Hasan, Ayşe’nin önerilerini göz ardı etmeye başlarken, köy halkı bir araya gelerek bu durumu tartışmaya karar verir. Hasan, ağacın kesilmesinin gerekli olduğuna inanırken, Ayşe, köy halkına ağacın onların yaşamlarındaki yerini anlatmaya başlar. Sonunda köy halkı, Ayşe’nin duygu yüklü konuşmalarına kulak verir ve Hasan’a da duygusal bir çözüm yolu önerirler. Ağacın kesilmesi yerine, ona bakmayı ve yeniden sağlıklı hale getirmeyi önerirler. Bu karar, hem köy halkını hem de ağaçla olan ilişkiyi güçlendirir.

Ayşe’nin yaklaşımı, toplumların tarihsel olarak farklı bakış açıları geliştirmelerini gösteren bir örnek olarak karşımıza çıkar. Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise ilişki odaklı yaklaşımı, toplumsal dengeleri bulmada kritik bir rol oynamaktadır. Bu hikaye, çözümün her zaman mantıklı veya stratejik olamayacağını, bazen duygusal bağların ve empatiyi de içeren yaklaşımların daha kalıcı ve güçlü sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

Sizce Hangi Yöntem Daha Etkili?

Toplumsal normlar ve gelenekler, “el üstünde tutmak” kavramını nasıl şekillendiriyor? Çözüm odaklı yaklaşımlar mı, yoksa empatik yaklaşımlar mı daha kalıcı etki bırakır? Bu sorular, sadece bu hikayenin içinde değil, toplumsal yapılar ve bireyler arasındaki ilişkilerde de önemli bir tartışma alanı oluşturuyor. Sizin düşünceleriniz neler?