Fuat Oktay: Fakirlerin acil muhtaçlıklarının karşılanmasında toplumsal yardımlar giderek kıymet kazanmakta

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı İSEDAK 38. Bakanlar Toplantısı’nın Çalışma Oturumu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın başkanlığında İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı.


Oturumun açılışında konuşan Oktay, İSEDAK‘ın gündemindeki değerli projelerde kaydedilen gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu söylemiş oldu.


Bu kapsamda, uzun yıllardır gündemlerinde yer alan Tercihli Ticaret Sistemi’ni (TPS-OIC), bu yıl 1 Temmuz prestijiyle hayata geçirdiklerini belirten Oktay, sistem kapsamında taraf ülkeler içinde ticaretin başlamasından duyduğu memnuniyeti de lisana getirdi.


Oktay, çabucak hemen taraf olmamış ülkeleri bir an evvelce gerekli adımları atıp sisteme dahil olmaya davet ederek, şu biçimde konuştu:


“Bu noktada, dün gerçekleştirilen Ticaret Müzakereleri Komitesi’nde bu istikamette alınan kararları da epey önemsediğimi belirtmek istiyorum. İnşallah, siz pahalı bakanlarımızın da bahsin takipçisi olacaklarına yürekten inanıyorum. Bilhassa, Körfez İşbirliği Kurulu’nun 6 üyesinin, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn ve Katar’ın, sisteme ait yükümlülüklerini tamamlamaları, sisteme yeni ve kuvvetli bir ivme kazandıracaktır. Körfez İşbirliği Kurulu üyesi ülkelerimizin değerli bakanlarını burada ortamızda görmekten büyük memnuniyet duyuyor ve kendilerinden bu bahiste hoş haberler beklediğimizi tabir etmek istiyorum.”


– İİT/İSEDAK 50 İslami Endeksi’ne dayalı kurulan yatırım fonu


Fuat Oktay, bu yılki İSEDAK çalışmalarındaki öbür somut gelişimin, İİT/İSEDAK 50 İslami Endeksi’ne dayalı kurulan yatırım fonunun, Türkiye, Malezya, Endonezya, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da teknik altyapısının tamamlanarak yatırımcıların hizmetine sunulması olduğunu kaydetti. Oktay, “Bu kapsamda, İSEDAK çatısı altında geliştirdiğimiz somut bir helal yatırım eseri olan bu fona, ülkelerinizden yatırımcıları teşvik etmek noktasında, her türlü çabası göstereceğinize gönülden inanıyorum.” sözünü kullandı.


– İSEDAK Yüksek Seviyeli Dijital Dönüşüm Programı


İSEDAK Yüksek Seviyeli Dijital Dönüşüm Programı’nı da hatırlatan Oktay, bu alanda yapılan geniş iştirakli teknik toplantılar yardımıyla, üye ülkelerin mevcut durumunun ve muhtaçlıklarının ortaya konulduğunu anlattı.


Fuat Oktay, üye ülkelerin bu alandaki üst seviye yetkililerinin katıldığı görüşmede, bu teşebbüsün, “dijital devletin geliştirilmesi, dijital dayanıklılığın ve güvenliğin güçlendirilmesi, dijital bağlanabilirlik, geniş bant altyapısı ve erişimi, dijital marifet ve yetkinliklerin geliştirilmesi ile gelişen teknolojiler ve data yönetimi” alanlarına odaklanması noktasında mutabık kalındığını aktardı. Oktay, gelecek yıldan itibaren bu teşebbüsün meyvelerini almaya başlayacaklarını tabir etti.


Kovid-19 salgınının tesirleri doğrultusunda tesirli toplumsal yardımlar


Görüş Alışverişi Oturumu’nda, “İİT üyesi ülkelerde Kovid-19 salgınının tesirleri doğrultusunda tesirli toplumsal yardım sağlanması ve sosyoekonomik güçlendirme” konusunun tartışılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, pandemi kararı global bir ekonomik yavaşlama yaşandığını hatırlattı.


Başta güç, ulaştırma ve tarım alanlarında olmak üzere biroldukca girdinin fiyatında kıymetli artış yaşandığına işaret eden Oktay, şöyleki devam etti:

“Son datalara nazaran, eylül ayı prestijiyle dünya çapında 674 milyon insan, yoksulluk ortasında hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Global sorunlar ve ekonomik toparlanmadaki yavaşlık göz önüne alındığında, bilhassa fakirlerin acil gereksinimlerinin karşılanması, toplumsal yardımların faal biçimde sunulması, giderek daha fazla kıymet kazanmaktadır. Toplumsal yardımların aktifliğinin artırılması için muhtaçlık sahiplerinin gerçek ve süratli biçimde belirlenmesi, ayrıntılarının korunması ve güncellenmesi, farklı programlar içinde mükerrerliğin önlenmesi, bu programların birlikte çalışabilirliğinin artırılması, müracaat süreçlerinin kolaylaştırılması ve verimli hale getirilmesi üzere konular üzerinde çalışılması gerekmektedir.”

Türkiye’nin, salgın devrinde, süratli biçimde belirlediği muhtaçlık sahiplerine bir daha süratli biçimde yardımları ulaştırdığını anlatan Oktay, Türkiye’nin bu hususta edindiği deneyimleri, üye ülkelerle paylaşabileceğini de aktardı.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bakanlar Toplantısı Çalışma Oturumu öncesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’yı kabul etti. Görüşme, basına kapalı yapıldı.
 
Üst