Miçotakis: Türkiye’nin NATO ortasındaki pozisyonu epeyce sayıda NATO üyesini hüsrana uğrattı

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin Rusya’ya yaptırım uygulamamak ve İsveç ile Finlandiya’nın askeri ittifaka iştirakini onaylamayı reddetmekle NATO’ya ziyan verdiğini tez etti.


Japonya’nın başşehri Tokyo’ya yaptığı resmi ziyarette Nikkei gazetesine röportaj veren Miçotakis, Ukrayna ihtilafında Türkiye’nin NATO üyesi olarak adım atması gerektiğini savundu.


Miçotakis, bu hususta Türkiye’nin taraf olmaktan kaçındığını ve Rusya ile bağlarına devam ettiğini kaydederek “Türkiye’nin NATO ortasındaki pozisyonu hayli sayıda NATO üyesini hüsrana uğrattı” ifadelerini kullandı.


Ankara’nın Moskova ile iktisadi alandaki özel münasebetinden büyük yarar sağladığını öne süren Miçotakis, NATO üyesi bir ülkenin bu biçimde bir siyaset izleyemeyeceğini argüman etti.


Miçotakis, “beraberinde bir bedeller ittifakı olan bir ittifaka aitseniz, tarafsız kalamazsınız” diye konuştu.


‘Türkiye ile muhtemel bir çatışmadan tasa duymuyorum’


Yunanistan Başbakanı, ayrıca “Türkiye ile muhtemel bir çatışmadan tasa duymuyorum. Ama son birkaç yılda Türk dış siyasetinin daha revizyonist ve daha agresif hale gelmesinden kaygı duyuyorum ki bunun, Ukrayna’da milletlerarası hukukun bariz bir biçimde ihlaliyle uğraştığımız bir vakitte uygunsuz olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.


Miçotakis, “Şahit olduklarımızın birden fazla Türkiye’nin seçim öncesi gündemiyle ilgili, lakin tüm bu daimi savaş çığırtkanlığının Türk kamuoyunu zehirlemesinden telaş duyuyorum” yorumunu yaptı.


‘Ukrayna’ya Leopard 2 göndermeyeceğiz’


NATO ülkelerinin Ukrayna’ya Abrams ve Leopard 2 ana muharebe tankları tedarik etmesine dair değerlendirmede bulunan Miçotakis, “Ukrayna’ya zırhlı işçi taşıyıcıları üzere değerli askeri yardımlar sağladık lakin savunmamız için muhakkak gerekli oldukları için Leopard 2 tanklarını göndermeyeceğiz” dedi.


Miçotakis, “Ayrıca Ukrayna’yı desteklemeye istekli olduğumuzu her vakit açıkça belirttik, lakin bunu savunma kabiliyetlerimiz kıymetine yapmayacağız” diye ekledi.


Dün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan’ın başşehri Budapeşte’ye yaptığı resmi ziyarette Türkiye ve Macaristan’ın hala İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamayan iki ülke bulunmasına dair bir soruya “Biz de Türkiye olarak tıpkı Macaristan üzere NATO’nun genişlemesini destekliyoruz” yanıtını vermişti.


Çavuşoğlu, Türkiye, İsveç ve Finlandiya içinde imzalanan üçlü muhtıraya işaret ederek, “Bu mutabakat muhtırasına bakılırsa, bu iki ülke bu tıp faaliyetleri ülkesinde durduracak. Açık ve net. Biz ne fazlasını ne eksiğini istiyoruz” demişti.
 
Üst