ODAP Yöneticisi Dr. Semin: Türkiye, Irak’a elektrik satarak ileride doğalgaz almak istiyor

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Irak Elektrik Bakanlığı vazifesini vekaleten yürüten Adil Kerim, ülkede kronikleşen elektrik kesintileri sıkıntısına tahlil için yakında Türkiye’den 500 megavat elektrik alacaklarını söylemiş oldu. Kerim, Türkiye’nin yanı sıra Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün’den de ülkedeki elektrik problemine tahlil bulmak için güç tedarikinde bulunacaklarını deklare etti.

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel İdaresi (IKBY) Parlamentosu Güç Komitesi Lideri Ali Hama Salih, toplumsal medya hesabında yayınladığı paylaşımda, IKBY’nin Türkiye’ye doğalgaz satmaya 2025 yılında başlayacağını duyurdu.

IKBY’nin dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 3’üne ve yaklaşık 5.7 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğunu aktaran Salih, Türkiye’ye doğalgaz boru sınırı döşenmesinin planlandığını kaydetti. Kelam konusu doğalgaz boru sınırlarının inşasının birinci ve ikinci aşmasının başladığını belirten Salih, IKBY’nin kendi muhtaçlığının karşılanması için Türkiye’ye bu tarihtilk evvel doğalgaz satılmayacağını tabir etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin şu an doğalgaz derdi olmadığını belirterek Irak’tan Türkiye’ye doğalgaz arzı olabileceğini söz etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Şubat’ta da IKBY Lideri Neçirvan Barzani’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etmişti.

‘Elektrik ile başlayan bağlar aslında doğalgaz alma planından yola çıkarak atılıyor’

Türkiye ve Irak idareleri içindeki bu güç işbirliği pahalandıran Ortadoğu, Avrasya ve Asya-Pasifik Platformu (ODAP) Yöneticisi Dr. Ali Semin, bu noktada Türkiye’nin doğalgaz muhtaçlığına dikkat çekiyor:

Türkiye, Irak’a daha öncesinden de elektrik satıyordu, bu durumda daha evvel verdiği elektriği artırmış oluyor. Türkiye’nin Irak’a elektrik vermesinin niçini aslında doğalgaz. Bu elektriği vermezse Irak’tan almayı plandığı doğalgazı alamayacak. Irak, dünyada doğalgaz rezervinde 11. sırada yer alıyor. 124 trilyon metreküp doğalgaza sahip. Bunun 700 milyar metreküpü altyapısı olmamasından dolayı yanıp boşa gidiyor. Irak ürettiği doğalgazın yüzde 70’ini kullanıyor. Bundan dolayı Türkiye’nin elektrik ile başlayan alakalar aslında doğalgaz alma planından yola çıkarak atılıyor. 500 megavat sembolik bir sayı olarak karşımıza çıkabilir lakin güç bağları bakımından değer taşıyor.

‘Siz doğalgaz verin ben de size elektrik vereyim’

“Türkiye artık güç münasebetlerini yalnızca Erbil üzerinden değil Bağdat’la da kurmaya çalışıyor” diye devam eden Dr. Semin, “Türkiye’ye doğalgazın Kuzey Irak üzerinden geleceğini düşünüyorum. Zira Irak’ın kuzeyinde de 5.7 trilyon metreküp doğalgaz rezervi var. Bir de coğrafik yakınlık da değerli. Türkiye’nin şu anda doğalgaz hakkında yaptığı Bağdat’la anlaşarak Irak’ın kuzeyinden doğalgaz almaktır. Bunun da 2025 yılında olması bekleniyor. Bu açıklamalardan Türkiye’nin ‘Siz doğalgaz verin ben de size elektrik vereyim’ üzere bir siyasetinin olduğunu görüyorum” diye ekledi.

Dr. Semin, Erbil hükümetinin Türk şirketlerinin doğalgazı çıkarma konusunda rol almaları konusunda da bir talebinin olduğunu belirterek bu doğalgazdan Türkiye’nin de hissesi olabileceğini ve bunun bir avantaj olduğunu da söz etti.

Irak’ın elektrik badiresi

Irak
, uzun yıllardır elektrik hizmeti yetersizliğiyle boğuşuyor. Ülkenin biroldukça yerinde günde ortalama yalnızca 3 ile 5 saat ulusal elektrik verilebiliyor. Iraklılar, yıllardır elektrik tedarikini fiyat karşılığında ve hudutlu ölçüde mahalle jeneratörlerinden temin ediyor. Kelam konusu jeneratörlerin ülkedeki etraf kirliliğini ve hastalıkları artırdığı biliniyor.

Güç uzmanı Volkan Aslanoğlu ise Türkiye’nin Irak’a elektrik ithal etmesinin uzun vakittir gündemde olduğunu belirterek Irak uzun müddettir elektrik problemi çekiyor, son birkaç yıldır da bunu tahlile kavuşturmak istiyorlar. Halihazırda İran’dan elektrik ithal ediyorlar. Lakin Türkiye’den ithal edilecek 500 megavat epeyce sembolik bir ölçü. Dünya genelinde ülkeler ortası elektrik teması oluşturulması son periyotta yapılıyor. Bu durum da Irak’la olan ikili ticari ilgilerin artırılmasına yönelik bir adım üzere kıymetlendirilebilir. Türkiye’nin elektrik üretim kaynakları daha çeşitli olduğu için bugün biz onlara elektrik veririz yarın onlar doğalgaz ve petrol üzere konularda Türkiye’ye yardımcı olurlar” yorumunda bulundu.