Ortaylı: Boğazları kapatma diye bir statümüz yok, Montrö’yü kendimiz ihlal etmiş oluruz

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Tarihçi İlber Ortaylı, katıldığı televizyon programında Rusya’nın Donbass operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Ortaylı, “Çok NATO’cu, fazlaca Amerikancı görüşler demode şeylerdir. Bu üzere tiplere ‘Siz hala büyükannenizin siyasetiyle mi gidiyorsunuz?’ demek lazım” sözlerini kullandı.


Habertürk yayınında konuşan Ortaylı, “Montrö bizim için hayli önemli” diyerek, Ukrayna’nın Türkiye’ye yönelik ‘Boğazları kapatma’ talebiyle ilgili olarak ise şunları söylemiş oldu:


“Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek kuralıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok, bunu olağan tutuşan Ukrayna söylüyor fakat bu mümkün değil. Buna itaatsizlik halinde önemli bir biçimde Montrö’yü kendimiz ihlal etmiş oluruz. Montrö ile Türkiye’ye muteber bir bekçilik veriliyor. Dışişleri bakanımız da, ‘Biz Montrö’yü burada kullanamayız” dedi. Bunlar Karadeniz’in taraf devletleri, kimsenin geçişini engelleyemeyiz.'”
 
Üst