Rusya İktisat Bakanı Reşetnikov: Türkiye, 2021’de Rus tahılı alan ülkeler içinde önder oldu

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Bu yılki programın iş programının ana konusu, işbirlikçi tüketim iktisadı ve helal üretimin genel faydası oldu. Aktiflik kapsamında ayrıyeten Russia Halal Expo 2022 fuarı, Makine Üretimi Forumu, Dünya Helal Günü ve İdil Ön Bulgarları’nın İslam’ı kabulünün 1100. yıldönümüyle ilgili etkinlikler düzenleniyor.


Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in forum iştirakçilerine gönderdiği bildiride şunu kaydetti:

“Forum, faaliyeti mühletince prestij sahibi oldu ve milletlerarası tanınırlık kazandı. Bugün bir daha Tataristan’ın başşehrinde devlet yetkilileri, finans kurumları, Rus ve yabancı iş dünyasının önderlerini bir ortaya getirdi. Rusya ve Müslüman ülkeleri birbirine kuvvetli dostluk ve derin hürmet bağlarıyla bağlı. Ticari, ekonomik, bilimsel, teknik ve insani alanlardaki işbirliğimizi etkin olarak geliştiriyoruz. Büyük ortak projeleri hayata geçiriyoruz. Kazan tepesi, epeyce istikametli işbirliğimize ek bir ivme kazandırmak, tecrübe ve en düzgün uygulamaların değişimini genişletmek, yeni iş kontakları kurmak, mutabakatlar yapmak, ülkelerin ve bölgelerin yatırım projelerinin tanıtımını yapmak için eşsiz bir fırsat.”

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov da şunu söylemiş oldu:


“Kazan tepesi sırasında en acil bahisler gündeme getiriliyor, tarafların konumları birbirine yaklaştırılıyor ve ortak projelerin uygulanmasına ait tahliller aranıyor. Bu tıp aksiyon uyumu ve iştiraklerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar şu anda son derece kıymetli. Global iktisat yeni zorluklarla, düzeneklerin ve tedarik zincirlerinin bozulması, büyüyen besin ve güç sıkıntıları ve büyük ekonomilerde enflasyon tehdidiyle karşı karşıya. Rusya’ya uygulanan gibisi görülmemiş yaptırım baskısı durumu daha da güç hale getiriyor. Başlangıçta yaptırımlar, Rus iktisadını istikrarsızlaştırmayı ve baltalamayı amaçlıyordu. halbuki aslında tüm dünya iktisadını ve ticareti yıkıyor.


Rusya, hem ikili bazda tıpkı vakitte İİT çerçevesinde paydaşlıklar geliştirmeye hazır. Üstelik kaliteli büyüme için gereken temel hazır. Rusya ve İİT ülkeleri içindeki ticaret son 3 yılda yüzde 25 oranında arttı. Halihazırda açılan yeni fırsatlardan yararlanacak projeleri geliştirmenin tam vakti. Bu her şeydilk evvel lojistik hususlar ve milletlerarası ‘Kuzey-Güney’ ulaşım koridorunu oluşturmaya yönelik projeleri ilgilendiriyor. Rusya pazarında oluşan boşluklar Müslüman ülkelerden ithalatla doldurulabilir. Üstelik Rusya, ithalat önündeki kısıtlamaları kaldırmaya yönelik çalışmalar başlattı. Geçen yıl, memleketler arası pazarlara besin arzındaki global düşüşe karşın, Rusya en büyük tahıl ihracatçısı oldu. 100 ülkeye 30 milyon ton sevkiyat yaptık. en çok da Türkiye, Mısır, Güney Asya ülkelerine. Mevcut şartlarda sağlam bir tedarikçi olmaya devam ediyoruz.”


Etkinlik, Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Kurulu ve Tataristan Hükümeti’nin takviyesiyle her yıl düzenleniyor.
 
Üst