Tokat Almus Ormandibi Köyü Alevi Mi Sünni Mi ?

Ramiz

Global Mod
Global Mod
Tokat Almus Ormandibi Köyü: İnanç, Kimlik ve Geleceğe Dair Düşünceler

Selam dostlar,

Uzun zamandır Tokat Almus’un köyleri üzerine araştırma yapıyorum. Son zamanlarda Ormandibi Köyü’nün toplumsal yapısı, özellikle de “Alevi mi, Sünni mi?” sorusu etrafında dönen merak, beni derin bir düşünceye itti. Ama meseleyi sadece bugünün cevabı olarak değil, geleceğin toplumsal dönüşümü bağlamında tartışmak istiyorum. Hadi birlikte beyin fırtınası yapalım. Sizce bu tür kimlik tartışmaları gelecekte nasıl bir hal alacak?

---

1. İnançtan Öte: Ormandibi’nin Sosyo-Kültürel Dokusuna Bakış

Tokat ve çevresi, tarih boyunca hem Alevi hem de Sünni toplulukların iç içe yaşadığı, kültürlerin birbirine karıştığı bir bölge oldu. Ormandibi Köyü de bu mozaiğin içinde kendi yerini bulmuş durumda. Köydeki insanların çoğu, inanç kimliğinden ziyade “insan olmanın” ortak değerinde buluşmayı önemsiyor. Fakat dışarıdan bakıldığında hâlâ şu soru yankılanıyor: “Bu köy Alevi mi, Sünni mi?”

Aslında bu sorunun cevabı, geçmişten çok geleceği ilgilendiriyor. Çünkü genç kuşaklar artık bu ayrımı kimliklerinin merkezine koymuyor. Bu da demek oluyor ki gelecekte “Alevi mi, Sünni mi?” değil, “nasıl bir insan toplumu kuruyoruz?” sorusu ön plana çıkacak.

---

2. Erkeklerin Stratejik, Kadınların Toplumsal Öngörüleri

Forumlarda gözlemlediğim kadarıyla, bu konular konuşulduğunda erkekler genelde “stratejik” ve “analitik” yaklaşıyor. Onlara göre, köyün inanç yapısının gelecekteki siyasi ya da ekonomik etkileri önemli. Mesela bazı erkekler, “Alevi-Sünni dengesi ileride seçim dinamiklerini etkileyebilir, köyün yatırımlarında fark yaratabilir” diyor. Bu yaklaşım, inancı bir güç dengesi olarak okuyor.

Kadınlarsa daha “insan odaklı” düşünüyor. Onlar için mesele, kimliklerin çatışması değil, birlikte yaşamın kalitesi. “Kızlarımızın eğitimine, köydeki dayanışma kültürüne, bayramlarda kimin kime gittiğine bakalım” diyorlar. Kadınların bu sezgisel yaklaşımı, köyün geleceğini daha yumuşak ama derin bir şekilde şekillendiriyor.

Erkeklerin stratejik öngörüsüyle kadınların duygusal zekâsı birleştiğinde, köyün kimlik tartışması çok daha olgun bir düzeye taşınabilir.

---

3. Geleceğin Ormandibi’si: İnançtan Bağımsız Bir Kimlik Mümkün mü?

Belki de geleceğin Ormandibi Köyü’nde insanlar “Alevi misin, Sünni misin?” sorusunu sormayacak. Çünkü teknoloji, eğitim ve göç dinamikleri kimlikleri dönüştürüyor. Şehirle bağlantılar arttıkça, geleneksel aidiyetlerin yerine “ortak yaşam değerleri” geliyor.

Köyün gençleri sosyal medyada, şehirdeki akranlarıyla aynı dili konuşuyor. İnanç kimliği, bireysel bir değer olmaya evriliyor. Yani kolektif kimlikten bireysel farkındalığa geçiyoruz. Bu da şu soruyu gündeme getiriyor:

“Kimliğimizi doğduğumuz yer mi, yoksa düşündüğümüz değerler mi belirliyor?”

---

4. Kimlik Dönüşümünün Toplumsal Etkileri

Bu dönüşümün hem fırsatları hem de riskleri var. Fırsat şu: Köy, inanç ayrımı üzerinden değil, ortak üretim, tarım, turizm ve kültür üzerinden bir araya gelebilir. “Ortak kimlik” duygusu, ekonomik dayanışmayı da güçlendirebilir.

Ama risk şu: Geleneksel değerlerin çözülmesi, bir “kimlik boşluğu” yaratabilir. Gençler köyle bağlarını koparabilir, aidiyet duygusu zayıflayabilir. Bu durumda yeni bir kültürel sentez oluşturmak gerekir. Aksi halde, “kimliksizleşme” tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz.

---

5. Kadınların Rolü: Toplumsal Dönüşümün Sessiz Mimarı

Ormandibi’nin kadınları geleceğin belirleyici aktörleri olabilir. Çünkü toplumsal değişim, en çok evin içinde başlar. Kadınların eğitim konusundaki duyarlılığı, geleneksel kalıpları aşma çabası ve empatik yaklaşımları, köyün dönüşümüne yön verebilir.

Kadınların oluşturduğu dayanışma ağları, hem inanç farklılıklarını yumuşatabilir hem de köyün kültürel belleğini koruyabilir. “Birlikte üretim yapan, birlikte karar alan” bir köy kültürü, Ormandibi’nin gelecekteki imzası olabilir.

---

6. Erkeklerin Perspektifi: Stratejik Kimlik ve Geleceğin Planlaması

Erkekler, özellikle ekonomik ve politik konulara daha fazla odaklanıyor. “Köyün yatırımı artarsa, insanlar inanç farklılıklarına değil kalkınmaya odaklanır” diyen bir görüş ağırlık kazanıyor. Bu da köyün kimliğini “üretim odaklı bir dayanışma modeli”ne dönüştürebilir.

Bu noktada şu sorular önemli hale geliyor:

- “Ekonomik kalkınma, kültürel farklılıkları nasıl etkiler?”

- “Birlikte üretmek, farklı inançları aynı hedefte buluşturabilir mi?”

Bu sorular, geleceğin köy sosyolojisinin temelini oluşturacak.

---

7. Forumdaşlara Sorular: Geleceği Birlikte Düşünelim

- Sizce 2050’nin Ormandibi Köyü’nde insanlar hâlâ “kim Alevi, kim Sünni” diye mi düşünecek?

- Teknolojinin, göçün ve eğitim seviyesinin artmasıyla bu kimlikler nasıl evrilecek?

- Kadınların sosyal hayattaki görünürlüğü arttıkça, köyün kültürel dinamikleri nasıl değişir?

- Erkeklerin planlamacı aklı ile kadınların empatik sezgisi birleşirse, nasıl bir topluluk modeli ortaya çıkar?

- Bir köyün inancı, gelecekte onun “marka değeri” haline gelebilir mi?

---

8. Sonuç: Kimlikten Çok Birlik Dönemi Başlıyor

Tokat Almus Ormandibi Köyü, Anadolu’nun küçük bir aynası gibi. İnanç farklılıklarının ötesinde, insan ilişkilerinin, dayanışmanın ve birlikte üretmenin geleceğini tartışmak gerekiyor. Belki de Ormandibi, gelecekte “Alevi-Sünni köyü” olarak değil, “farklılıklarıyla güçlü, ortak değerlerle yaşayan bir topluluk” olarak anılacak.

Gelecek artık kimliklerin değil, birlikte düşünebilen insanların zamanı.

Siz ne dersiniz, forumdaşlar? Ormandibi’nin geleceğini inanç değil, insanlık mı belirleyecek?