Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan havalimanları açıklaması

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Aydın Çıldır Havalimanı’nın devlete maliyeti bulunmadığını ve kontrat gereği gelir getirmek üzere işler biçimde olduğunu, Gökçeada Havalimanı’nın da stratejik değeri ve adanın ana kara ile irtibatı niçiniyle işler biçimde tutulduğunu bildirdi.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, basında çıkan havalimanlarına yönelik tezlere ait değerlendirmede bulunuldu.


Açıklamada, 20 yılda hayata geçirilen projelerle, Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorlarının kırılmasına, Türkiye’nin 100 yıllık kalkınma atağını yalnızca 20 yılda başarmasına vesile olunduğu kaydedildi.


Bu adımlar atılırken özel bölüm iş birliğiyle daha verimli işletilerek, devlete sürdürülebilir ve kuvvetli gelir katkısı sunacak kimi projelerin de yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edildiği belirtilen açıklamada, şu tabirlere yer verildi:


“YİD modelinin sağladığı avantajlar yardımıyla, batı eksenli yatırım periyodu bitmiştir. Devlet aklıyla planladığımız, YİD ile hayata geçirdiğimiz projelerimizle ülkemizin tamamına birebir anda yatırım yapıyoruz. Yalnızca son üç ayda Cumhuriyet’imizin yapıtlarından 1915 Çanakkale Köprüsü’nü, Tokat Havalimanı’nı, 16 ilin geçiş güzergahına hizmet veren Malatya etraf yolunu, Antalya ile Kemer içinde Phaselis Tüneli’ni, Saray-Vize-Pınarhisar ve Kırklareli içindeki Pınarhisar ve Çakıllı etraf yollarını, son olarak da bölgenin turizmine ve ticaretine yapacağı katkıyla Karadeniz’i ‘Türk ticaret gölüne çevirme stratejimizin bir kesimi, dünyadaki deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen 5’inci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı’nı milletimizin, Türkiye’nin, Avrasya’nın ve dünyanın hizmetine sunduk.”


Açıklamada, yapıtların ülkeye katkılarına dikkat çekilerek, şu değerlendirmede bulunuldu:

“84 milyonu yarınlara hazırlayan, devlet aklı ve siyasetlerinin bir kararı olan, yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın da hizmetine sunduğumuz projelerimiz, tezvirat haberciliğinin bir merkezi olarak çalışan Sözcü Gazetesi’nin palavralarına maksat bulunmasına sessiz kalacağımız manasına gelmemektedir. Havacılık dalı, sahip olduğu stratejik değer niçiniyle yalnızca ekonomik münasebetlerle takviye bulan, yatırım alan, altyapısı güçlendirilen bir dal değildir. Havalimanları yalnızca yolcu ya da yük nakliyeciliği için kullanılan merkezler de değildir. Havalimanları her türlü acil durumda en kısa müddette erişimi sağlamaktadırlar. Bilhassa sel, orman yangını üzere afetlerde ilgili bölgede bir havalimanı bulunması, süratli ve faal müdahale etme bahtı vermektedir. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki havalimanlarımız, askeri hedeflerle da kullanılmaktadır. Ayrıyeten, bu durum olağan olarak yalnızca ülkemize has değil, tüm dünya için geçerlidir. Bu sıradan münasebetlere, internet aracılığıyla süratlice erişebilmek varken gazeteciliği şeamet tellallığı zannetmenin, düşmanlık etmenin hedefi nedir? Atatürk Havalimanı için ‘Kapatılacak’ palavrasını ortaya atanlar, tıpkı güç ve motivasyonu uçuşa kapatılmayan, üstelik tabiata, hayat kalitesine katkı sunarak milletimize en hoş biçimde hizmet edecek Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ile ilgili hakikat ayrıntıları iletmek için niye harcamamıştır?”

‘Diğer projelere bütçe sağlanmaktadır’


İddiaların paylaşıldığı haberde kelam edilen havalimanlarına ait bilgilere vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Çanakkale Gökçeada Havalimanı’nın, Ege Denizi ve Çanakkale Boğazı girişindeki pozisyonu prestijiyle stratejik değere sahip olduğu ortadadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden ön müsaade alınmak kaydıyla genel havacılık hizmeti vermektedir. Ana karayla ada içinde ambulans uçak, helikopter ve devlet hava araçları kullanılarak hasta nakilleri yapılmaktadır. Aydın Çıldır Havalimanı, her kira yılı için elde edilecek net periyot karının yüzde 7’si devletimize gelir olarak aktarılmak üzere Türk Hava Yolları Anonim Paydaşlığı tarafınca işletilmektedir. 25 Mart 2022 tarihinden bu yana hizmet veren Tokat Havalimanı bugüne kadar iç çizgilerde 375 uçak ve 21 bin 262 yolcuya konut sahipliği yapmıştır. Balıkesir Havalimanı ise bir daha ambulans uçak, helikopter ve devlet hava araçlarının kullanmasının yanı sıra acil durumlarda kıymetlendirilmek üzere kullanıma hazır tutulmaktadır. Yani ‘yalandaki’ imaların bilakis, Aydın Çıldır Havalimanı’nın devlete maliyeti yoktur ve kontrat gereği devlete gelir getirmek üzere işler biçimdedir. Gökçeada Havalimanı, stratejik kıymet ve Gökçeada’nın ana karayla teması niçiniyle işler biçimdedir. Tokat Havalimanı yolcular tarafınca etkin bir formda kullanılmaktadır. Balıkesir Havalimanı, bir daha gerektiği anda kullanılmak üzere açık tutulmaktadır. Bu havalimanlarımızın hiç birinde yolcu garantisi bulunmamaktadır. Havalimanlarından toplamda direkt gelir akışı sağlanarak, öbür projelere bütçe sağlanmaktadır.”

Açıklamada, 2002’de 26 olan havalimanı sayısının 57’ye yükseldiği hatırlatılarak, Türkiye’nin ulaştırma projeleriyle dünyaya bağlandığının altı çizildi.
 
Üst